Tiderne er svære -
men Guldsmeden
Hotels vil aldrig spare
på det grønne
Gamle spær fra tagkonstruktioner bliver til bordplader, og det udførlige vinkort byder udelukkende
på økologiske valgmuligheder. Guldsmeden Hotels havde klima på dagsordenen, inden det
nærmest var muligt at købe økologiske æg. Selvom krisen kradser, vil hotelkæden
aldrig nedprioritere sit grønne DNA.
På sjette sal på det femstjernede
hotel Manon Les Suites på Vesterbro i
København er personalet ved at
forberede sig til endnu en nedlukning.
Det er sidst på eftermiddagen tirs-dag
d. 8. december. Det er den sidste
dag i 2020, hvor hotellets restaurant
må invitere gæster indenfor i den
stilede sortmalede spisesal.
”Ja undskyld, det har været en
vanvittig dag,” lyder det fra en stor-smilende
Sandra Plesner Weinert, da
hun møder op små tyve minutter
senere end aftalt.
Hoteldirektøren udveksler hilsner
og småsnak præget af galgenhumor
med de ansatte, inden hun beroligende
forsikrer dem om, at ”vi nok skal klare
den.”
Baggrunden for interviewet er
Guldsmeden Hotels gennemgående
bæredygtige og klimavenlige grundlag,
men i dag overskygger corona-krisen
alt. Nytårsmiddagen er aflyst, og der
skal igen nørdes jura i ansøgninger om
lønkompensation.
”Er du til rød eller hvid?” spørger
12 Magasinet 1 ∙ 2021
hun og konkluderer grinende, at en
dag som den i dag kræver et glas vin.
Vinkortet består udelukkende af
økologiske vine, og det glas Pinot Noir,
den argentinske tjener serverer, er
ingen undtagelse.
Selvom corona har ændret meget, har
den ikke ændret på, at bæredygtighed og
økologi gennemsyrer alt på Guldsmeden
Hotels.
At nedprioritere klima, når krisen
kradser, er ikke en mulighed her.
Adspurgt, om ikke den mentalitet er
dyr, kommer svaret prompte:
”Vi har aldrig stillet spørgsmålstegn
ved, hvad det koster. Aldrig.
Det kommer vi heller ikke til.”
Kompromisløshed betaler sig
Sandra Plesner Weinert og hendes
mand, Marc Weinert, åbnede deres
første hotel i 1999 – kun få måneder
efter, at deres søn, Axel, var blevet født.
I 2002 fulgte hotellet Carlton 66 i
København. På det tidspunkt var alt, æg-teparret
foretog sig, med økologi for øje.
”Der sker noget, når du får børn.
Du bliver mere bevidst om, hvad du
putter på og i deres kroppe,” siger
hun. Og det har været godt givet ud at
være så kompromisløse fra starten,
mener hun.
”I dag er ingen i tvivl om, at når
Guldsmeden serverer noget, er det
100 procent økologisk. Det er vores
brand, og vi har fået en særstatus,”
siger hun.
At tilgangen har betalt sig, ses
tydeligt på hotelkædens udbredelse -
både i Danmark og i resten af verden.
Sammen med sin mand ejer hun i dag 12
hoteller, og Guldsmeden er blandt andet
til stede i Tyskland, Norge og Bali.
Men det har ikke altid været nemt
at insistere på udelukkende at have
økologiske varer i skabene. Hun
husker, hvordan hun i starten af
00’erne var udfordret af, at der var
virkelig få økologiske æg på markedet.
”Jeg lå og cyklede rundt på Vesterbro
og ledte efter økologiske æg. Dem kunne
vi ikke få fra vores leverandør. Dét var
en udfordring – vi skulle jo servere
morgenmad hver dag,” griner hun.
O R D : S I G N E H V A S | F O T O : N A N N A N A V N T O F T
fokus |