m e d l e m s p o r t r æ t
indendørs. ”Kom,” siger den solbrændte
mand og skubber en glasdør op. Reporteren
følger Karlsson på tagterrassen, hvorfra
man kan se ud over Tivolihaven.
Ikke ofte vi ser den slags skæg i Dansk
Erhverv Magasinet.
”Inspirationen kommer fra ishockey. Når
spillerne når slutspillet, lader en del skægget
stå. I finalen har du langskæggede spillere
på isen. Da jeg så Mette Frederiksens
tale, hvor hun lukkede grænser og restauranter,
vidste jeg, hvad der var på spil for
os. Tolv dage frem sagde Boris Johnson
stadig ”wash hands and carry on,” men jeg
vidste, at det måtte komme til London. Vi
har 22 restauranter, og for hver dag én
restaurant er lukket, taber vi ca. 100.000
kroner i omsætning. Det her er vores slutspil,
og vi er nødt til at vinde. Jeg var i
København, sad på vores hovedkontor med
CFO’en, da Mette Frederiksen holdt sin tale. I
det øjeblik besluttede jeg først at barbere mig,
når vi havde åbnet alle 22 restauranter igen.”
Hvad siger fruen?
”At vi får brug for familiens hunde-
trimmer. Hun glæder sig til, at den sidste
restaurant åbner.”
Selv af en svensker at være, virker din
passion for ishockey noget vidtgående.
”Jeg er fra Örnsköldsvik. 35.ooo indbyggere,
langt nordpå. Ishockey var, hvad vi
havde. Fra jeg var fem, tog min far mig med
i hallen. Da jeg blev ældre, spillede jeg selv
udenfor i dalende sne. Markus Näslund og
Peter Forsberg var der også.”
Har du spillet med Forsberg, ishockey-
guden?!
”Ikke med. Imod. Det var ydmygende.
Markus og Peter var to år yngre, men de
ældre drenge tog dem med. Og der var ikke
noget at stille op. Som 14-årig vil du ikke
ydmyges af 12-årige. På et tidspunkt
erkendte jeg, at jeg helst ville være skiftet
ud, når de kom på isen. Jeg hader virkelig at
tabe. Siden stoppede jeg med ishockey.”
I det mindste slår dit skæg Forsbergs.
”Ikke engang. Han kunne være meget
langskægget, når hans hold gik i Stanley
Cup finalen. Da jeg spillede imod ham,
havde han ikke skæg.”
Gåsehudsledelse
Andreas Karlsson var femten, da han første
DE
KALDER
HAM SANTA gang fløj til et fremmed land. Familiens
charterrejse til Kreta satte sig som en drøm.
Der fandtes større og varmere steder end
Örnsköldsvik. Han ville rejse, se verden, bo i
udlandet. Da han i en formiddagsavis så en
annonce om hjælp til et arbejde i udlandet,
slog gymnasieelev Karlsson til. Han betalte
150 svenske kroner tjent på studiejobbet i
et pizzeria og modtog spændt brevet, hvor
der lå fire fotokopierede sider med løst og
fast om at arbejde udenlands og så to konkrete
muligheder: Adresse på et firma,
som hyrede medarbejdere til de norske
olieplatforme, og en adresse, hvis man ville
arbejde frivilligt som frugtplukker i en
israelsk kibbutz.
”150 kroner var mange penge dengang,”
husker Sticks’n’Sushi-direktøren.
Seks år senere så han en ny annonce.
Karlsson var færdig med gymnasiet, færdig
med pizzeriaet, færdig med Örnsköldsvik.
Faktaboks
Sticks’n’Sushi åbnede i 1994 i Nansensgade,
København. Grundlæggerne er
de dansk-japanske brødre Kim & Jens
Rahbek Hansen samt svogeren Thor
Andersen. Restauranten serverer sushi
og yakitoristicks fra lokaler i moderne
japansk-skandinavisk udtryk. Konceptet
er spredt til 12 restauranter i København,
ni i London og én i Berlin. Kæden har i alt
1200 medarbejdere, omsatte 2019 for 539
millioner kroner og havde et underskud
på 15,8 millioner. Maj Invest blev aktionær
i 2013 og har 79 procent af aktierne, mens
resten ejes af grundlæggerne og ledelsen.
Andreas Karlsson er født i 1971 og vokset
op i Örnsköldsvik 530 km nord for Stockholm.
Studentereksamen fra Nolaskolen
i 1990. Ansat i Wagamama fra 1995 til
2010, de sidste tre som direktør for
internationale licenser. Ansat i og
medejer af Sticks’n’Sushi siden 2011.
CEO her fra september 2019.
Bor i Royal Tunbridge Wells 50 km sydøst
for London med Anna Poulsen, som
er modedesigner med egen boutique.
Parret har datteren Maya på 18.
Siden 4. juli har alle 22 restauranter
været genåbnet.
42 Magasinet 2 ∙ 2020