Han arbejdede på hotel, og ved siden af
kørte han taxa – det var en fin måde at lære
Stockholm at kende. Denne gang stod
annoncen i en morgenavis, og der skulle
ikke betales penge, bare søges, hvis man
ville arbejde på et hotel i London. Karlsson
søgte råd hos sin chef, og fik et puf. Som
ung havde hun arbejdet i Frankrig; hun
vidste, hvad det betød. ”Gør det. Hvis du
fortryder inden for tre måneder, kan du
vende tilbage til dit job.”
”Hun vidste, at jeg aldrig kom tilbage.
Det, hun gjorde, ser jeg altid efter, når jeg
ansætter ledere. Til samtalerne spørger jeg,
hvad der ved deres arbejde giver dem gåsehud.
Nogle fortæller om resultater. Den og
den måned satte de salgsrekord. Andre fortæller
om mennesker. Gode ledere er stolte
af alle dem, de har set og udviklet, så de er
vokset og har fået ansvarsfulde stillinger.
Gode ledere glæder sig over de mennesker,
som i min branche kommer fra hele
verden, og som ikke bare finder et job, men
med tiden slår rødder, danner familie og
skaber et nyt liv i et nyt land. Det er de
ledere, jeg er interesseret i. Får du dem, får
du en god organisation.”
restaurant i Soho, fik han nøglerne fra
start. Tre år senere var han leder af den
første restaurant, dér hvor han engang
stod i kø. Et par år senere blev han ham,
som åbnede nye restauranter, blev der et
halvt år, og tog videre til den næste. Da
kæden blev international, var det Karlsson,
som vurderede franchisetagerne, hjalp
med åbningerne og sikrede kvaliteten.
Allerede efter åbningen af den anden
Wagamama tog kapitalfondene over.
Udrulningen af restaurantkonceptet var
en kapitalfond-ting, og Wagamama-casen
er en inspiration, når kapitalfonde som
Maj Invest går ind i restaurantkoncepter
som Sticks’n’Sushi. ”Udrulningen”, faktisk
hader Karlsson udtrykket. Menneskene
bliver væk i det. Og maden. Og sjælen. Og
det er det, som i første omgang får folk til
at stå i kø på gaden. Men åbne restauranter,
det kan Karlsson.
”Efter 15 år nåede jeg et punkt, hvor det
ikke længere var en drøm at rejse. Når vække-
uret ringede klokken halv seks, tog jeg mig i
at ønske, at jeg skulle gå de tyve minutter
til stationen og tage toget til London i oktober,
i stedet for at blive hentet af den
bestilte taxa og rejse væk i to uger. Når du
får det sådan, så hjælper hverken business
class eller femstjernede hoteller. Jeg kender
folk i branchen, som har rejst mere end
mig, men ingen, som har en familie.
Drømmen om at rejse, som tændtes i mig
som 15-årig på charterrejsen til Kreta,
den drøm var mættet. Samtidig havde
stifterne af Sticks’n’Sushi gennem et år
forsøgt at hente mig ind til deres etablering
i London. I 2006, da jeg var med til at
starte Wagamama i Tivoli, spurgte jeg
som sædvanligt de lokale, hvilken restaurant
i vores klasse, som var den dygtigste
konkurrent. De ledte mig til Sticks’n’
Sushi. Så jeg kendte kæden, og stifterne
ville lade mig investere i virksomheden.
Det var i 2010, jeg var 39 og tænkte, at jeg
var ung nok til at tage en chance.”
Rejsen hjem
Nu er Karlsson så ti år ældre.
Sticks’n’Sushi er blevet en større forretning
undervejs, blandt andet fordi han har
åbnet en stribe restauranter i London.
Men lige nu er restaurationsbranchen
Karlsson startede som tjener på et hotel i
London. Og som i pizzeriaet i Örnsköldsvik
havde han snart nøglerne og åbnede
restauranten. Da han havde arbejdet et år,
kom en irer ind.
”Hvad skal det være?”
”En kold Beck’s.”
”Glas?”
”Nej tak.”
Nogle dage senere vendte manden med
det runde hoved og røde hår tilbage efter en
ny flaske kold Beck’s.
Da han kom tredje gang, stod Karlsson
med ryggen til og betjente en kunde i
baren. Ud af øjenkrogen genkendte svenskeren
ireren, åbnede køleskabet, trak en
Beck’s op og rakte den ordløst bagud mod
ireren uden at fjerne blikket fra kunden
foran sig.
Ireren var regnskabsmand. Han var
hentet ind til at få styr på regnskaberne i
en restaurant, hvor kunderne stod i kø ude
på gaden. De ville åbne en ny restaurant,
og ireren mente, at svenskeren ville passe
ind. Wagamama hed restauranten.
Karlsson kendte den. Han var en af dem i
køen udenfor. Da de åbnede den anden
Magasinet 2 ∙ 2020 43