34 Magasinet 1 ∙ 2020
m e d l e m s p o r t r æ t
skellige afdelinger, vi passerer. Er skiltene
oppe, lysene tændt, miljøerne indbydende?
Han kan lide at være her, det er tydeligt, og
undervejs begynder han at tale om året
som trainee i IKEA Malmø. Da vi passerer
gennem køkkenafdelingen, mindes Johan
Laurell tiden som køkkensælger. Han var
ikke længe nok i afdelingen til at komme
dybt i programmer og sortimenter, det var
mest noget med ”skal det være to eller tre
skuffer”, men i stemmen, når han fortæller,
anes en tone af nostalgi.
”Når folk fra IKEA kommer her i varehuset,
siger de, at det har the IKEA-feeling”,
fortæller Johan Laurell. Når han selv er
rundt i verden, ser han mange lokale
IKEA-varehuse og mærker stemningen,
de små lokale variationer. Fornemmer om
der er the IKEA-feeling.
Hjemme på Vesterbro er turen kort til
koncernens eksperimenterende planning
studio på Vesterbrogade, hvor byboere kan
droppe forbi og få tegnet et køkken eller
en garderobe. IKEAs varehuse blev bygget
til forstæderne og motorvejsnettet. Nu,
hvor menneskene søger mod storbyerne -
i Danmark med det særlige tvist, at
mange byboere undværer bilen - så følger
IKEA med ind i bykernen. Det er ikke bare
i Danmark. I storby efter storby eksperimenterer
IKEA med forskellige butikskoncepter
for at lære og tilpasse
sig en ny tid. Fra mange lande besøger
IKEA-ledere den 500 kvadratmeter
store butik på Vesterbro.
Johan Laurell kommer her de fleste
uger. ”Skal du have en trøje?” driller
medarbejderne, som mener, at
direktøren lige så godt kan starte
som sælger igen. Det er vist ikke
hans egen karriereplan, men det er
vigtigt at være der og fornemme
det nye. Også på Vesterbro skal
man mærke the IKEA-feeling.
IKEA-hjem
Skal du have kødboller?
”Laks”.
Efter 15 år i IKEA har du måske
smagt de kødboller, du skal?
”Jeg er stadig glad for dem og
spiser dem jævnligt. Men laksen er
god”, svarer IKEA-chefen.
Vi står med plastikbakkerne
langs maddiskene. Længere
fremme øser kokkene ikke bare
kødboller, men også vegetarboller
på tallerkenerne. Senere i år introducerer
IKEA Danmark, hvad Johan
Laurell omtaler som en plant ball. I
Storbritannien var IKEAs seneste
julebuffet rent vegetarisk. Så langt
tager Laurell ikke IKEA Danmark,
men det er tydeligt, at IKEA er en
gigant, som er hurtig på fødderne.
Hellere forrest end bagerst i skiftet
som sker nu.
Det er ikke kun i køkkenet.
Rykket mod e-handel skubber til
koncernen med de store varehuse.
Sidste år voksede IKEAs omsætning
på e-handel med over fyrre
procent i Danmark. Et planlagt
varehus i Esbjerg er udsat på
ubestemt tid. Opførelsen af et
andet på Kalvebod Brygge nær
centrum af København er forsinket
og skåret ned i størrelse. For et par
år siden tog det et par dage fra
bestilling, til du havde varerne.
I dag kommer bilen med møbler
inden for tre timer.
Johan Laurell
• 43 år, er vokset op i
landsbyen Tarstad mellem
Helsingborg og Lund.
• Gårdejerens søn
indledte studierne på
Sveriges Lantbruks-
universitet i år 2000, men
skiftede undervejs spor
og tog MBA på Lund
Universitet og Oregon
State University.
• Startede som International
Management
Trainee i IKEA Malmø
i 2005. Året efter blev
Laurell stedfortrædende
salgschef i Spreitenbach,
Schweiz. Herefter
forskellige positioner i
IKEA Schweiz, herunder
stedfortrædende varehuschef
i Dietlikon. Fra
2009 er han varehuschef
i Lugano, i 2011 tilbage i
Spreitenbach som varehuschef,
og fra 2013 stedfortrædende
landechef i
IKEA Østrig. Siden marts
2018 har Laurell været
landechef for IKEA
Danmark med 2700
ansatte og en omsætning
på 4,7 milliarder kroner i
2018/19.
• Har fulgt Formel 1 løb i
Monaco, på Silverstone
og i Red Bull Ring i Østrig.
Siden svenske Marcus
Ericsson indstillede
karrieren heppes især på
finnen Kimi Räikkönen.